Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Dolazak učesnika Svesrpskog dečjeg sabora u Beograd je melem u teškim danima
26.05.2023   
MATICA   REGION   DIJASPORA   

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon pozdravio je danas učesnike Svesrpskog dečjeg sabora, koji je okupio decu iz šest država - Austrije, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Hrvatske i izrazio nadu da će prijateljstva koja steknu u Beogradu biti razlog više da češće dolaze u Srbiju.

 

"Vaše prisustvo melem je u ovim teškim trenucima, rekao je Arno u Dečjem kulturnom centru Beograda, gde se u sklopu festivala dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije od 25. do 28. maja održava sabor.

 

Gujon je zahvalio svim učesnicima festivala što su došli u Beograd, ali i njihovim domaćinima iz beogradske škole Starina Novak.

 

"Hvala i vašim roditeljima što su vas pustili da dođete, iako znam da su mnogo brinuli zbog toga. Ipak, Sabor je uvek bio i ostaće sinonim za druženje, zato što prijateljstva koja se rađaju u detinjstvu ostaju urezana u pamćenje zauvek. Novi drugari koje ste na ovom saboru stekli razlog su više da što češće dolazite u Srbiju jer ovo je vaša kuća“, rekao je Gujon, navodi se u saopštenju Uprave.

 

 

Među učesnicima Sabora su deca iz Austrije članovi hora "Prosvjeta". Iz Mađarske došli su đaci iz OŠ "Nikola Tesla". Nemačku predstavlja Srpski kulturni centar iz Ofenbaha na Majni. Rumuniju Teoretska gimnazija "Dositej Obradović". Iz Hrvatske, su stigla deca iz Vukovarsko srpskog pevačkog društva "Javor" - hor "Javorčići". Iz Makedonije članovi KUD-a "Srpski vez".

 

Đaci uzrasta od 9 do 13 godina biće smešteni u porodicama vršnjaka iz Osnovne škole "Starina Novak",

 

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu sufinansira Sabor od njegovog početka, od 2018. godine.

 

Skup je otvorio ministar bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

 

"Da bismo napredovali, da bismo živeli u miru, da bi imali nadu u bolju budućnost, potrebna nam je sloga i jedinstvo. Ova manifestacija je upravo najbolja slika sloge i jedinstva. Mladi iz srpske dijaspore i deca iz Srbije danas su ovde zajedno i kroz druženje, pesmu i igru jačaju međusobne veze, razvijaju osećaj pripadnosti i patriotizma" rekao je Milićević. 

 

Učesnike Sabora primio je danas i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić koji je ocenio da to što se manifestacija organizuje pod pokroviteljstvom predsednika Republike Aleksandra Vučića jasan pokazatelj podrške koju Srbija pruža svojoj deci širom sveta.

 

 

 

 

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj