Otvoren Konzulat Republike Srbije u Antaliji

Izvor: Vlada RS

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu prisustvovali su u Antaliji, 19. avgusta, otvaranju Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Fikretom Ozturkom.

Događaju je prisustvovao veći broj zvanica iz antalijske provincije, među kojima i guverner i gradonačelnik Antalije i istaknuti privrednici iz ovog dela Turske.

Konzulat se nalazi u Hotelu „Regnum“ sa 7 zvezdica, u Beleku (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, Mevkii, 07500 Serik, Belek), u neposrednoj blizini antalijskog aerodroma, i otvoren je u cilju pružanja pomoći i konzularne zaštite našim građanima koji borave u antalijskoj regiji.

Ova prilika je iskorišćena i za razgovor dva ministra koji su, u bilateralnom susretu, razmotrili bilateralnu saradnju i regionalna pitanja.

Zajednički je ocenjeno da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, čemu je podsticaj pružio lični odnos predsednika dveju zemalja, a potvrdu su dobili i u vrlo frekventnoj razmeni poseta na najvišem nivou.

Ponovljeno je i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi jednu milijardu dolara na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde.

Broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi približno 100.000 turskih turista u Srbiji, i 140.000 srpskih u Turskoj, što su takođe pokazatelji produbljivanja odnosa i uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu.

Borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja na polju investicija, samo su neke od oblasti u kojima će se produbljivati dalja saradnja.

Obostrano je potvrđeno da se radi na izgradnji takvih odnosa, ali i da prijateljstvo Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u naše buduće naraštaje.

Dačić je ponovio da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …