srlaten

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи Србима с имовином у Федерацији БиХ  да сачувају своја имања. Арно Гујон, директор Управе, обишао је данас у Бања Луци Канцеларију Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ која је једна од седам таквих у Српској и Србији с којима Управа сарађује.

„Премашили смо цифру од 10.000 српских породица које су покренуле правни поступак, захваљујући чему ће више од 57.000 хектара земље остати у њиховом власништву у процесу усклађивања земљишне књиге и катастра у Федерацији“, изјавио је Гујон.

Он је напоменуо да је то резултат једногодишње кампање Управе, Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и војвођанског Фонда за избегла и расељена лица.

„Срби из ФБиХ имају имовинска права, своју земљу, њиве и шуме у Федерацији, али због усклађивања земљишних књига и катастра могу да остану без земље и да о томе не буду чак ни обавештени.  Зато смо се ангажовали да допремо до прогнаних Срба широм света путем амбасада и конзулата, цркава, удружења грађана, медија и друштвених мрежа“, рекао је Гујон.

Право на имовину, наводи Гујон, је једно од основних људских права и зато ће Управа којом руководи наставити да подржава кампању информисања Срба прогнаних из Федерације о њиховим имовинским правима.

Check Also

Гујон: У Републици Српској се осећам као код куће

У Републици Српској увек се осећам као код куће, а мислим и да се сваки …