srlaten

Школа српског на Малти ветар у леђа за дијаспору

Српски образовно-културни центар „Св. Јелена Анжујска“ на Малти послао је писмо Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у коме се захваљује на подршци за оснивање школе српског језика и организовање српске заједнице.

„Српска дијаспора на Малти је релативно млада и до прошле јесени није имала ни дипломатског представника, ни свој молитвени простор, ни школу српског језика, а онда смо све то добили у само месец дана и тиме поставили здраве темеље за очување националног идентитета и нераскидиве везе с матицом. Што би народ рекао, а ми у шаљивом тону овде наводимо: ‘Повукли сте ногу’.“, наводи се у писму, које је потписала председница удружења Јелена Јабланов Максимовић.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржала је прошле године пројекат отварања школе српског језика на Малти за 170 ученика, припадника  наше дијаспоре, на 4 локације на самом острву – Аура, Гзира, Бирзебуџа и Марсаскала, као и на острву Гозо. Захваљујући доброј сарадњи с Министарством просвете Србије, ова школа постала је недавно и део њихове организоване наставе.

 

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …