srlaten

Наши, а успешни у свету

Извор: Вечерње новости

Зоран Калабић је партнер и директор „ЕРА 4М имобилијен“, најуспешније компаније за посредовање у промету некретнинама у „ЕРА мрежи“ у Аустрији која има више од 40 компанија. Његов тим већ четири године заредом добија признање да је први у Аустрији, а прошле године је, у конкуренцији 1.200 канцеларија, био међу прве три агенције у Европи.

После 20 година рада у Бечу, размишљате ли о отварању фирме у Београду?

– Никада нисам у потпуности отишао из Србије. Овде су ми родитељи, моја деца говоре српски, иако иду у аустријске школе, долазимо овде на годишњи одмор. За мене је сасвим природно да помажем својим пријатељима који живе у Србији и да покушам да представим Србију на најбољи могући начин у Аустрији и свету. Планирам и да започнем посао у коме ћу повезивати српске и аустријске привреднике и инвеститоре, јер видим да постоји велико интересовање са обе стране. Србија је отворена земља и сигуран сам да многе стране фирме то препознају.

[blockquote_left]Велики хуманитарац

У Аустрији живи око 200.000 наших људи, и немогуће је а да свој бизнис не везујем за отаЏбину. У више наврата сам промовисао српску привреду и културу, јер је моја фирма била донатор многих националних културних и хуманитарних манифестација у Бечу. Србија увек може да рачуна на нас – поручује Зоран Калабић.[/blockquote_left]

У какве пројекте се исплати инвестирати у Србији?

– Аустријанци су највећи инвеститори у некретнине у Србији. Међутим, у последње време су обесхрабрени компликованим административним процедурама, па им је потребно више квалитетнијих информација о тржишту.

Постоји ли интересовање наших привредника да инвестирају у некретнине у Аустрији?

– Свакако. Беч је један од најлепших градова у Европи, многа наша деца студирају у Аустрији. У овој земљи постоји стална потражња за новим становима и кућама, посебно у градовима, као што су Беч, Салцбург, Инзбрук, Грац.
Инвестирање у непокретности је сигурно, и инвеститор је у потпуности заштићен. Тим поводом окупио сам тим који ће такву могућност представити на Сајму инвестиција и некретнина „Белре“, 25. и 26. априла у Београду. Први пут
инвеститорима у Србији омогућено је да инвестирају у некретнине у Бечу и Аустрији кроз посебан програм који смо осмислили. Најављено је присуство више од 20 привредника из Беча и Аустрије који желе да се упознају са српским
тржиштем и могућ ностима сарадње и инвестирања.

[blockquote_left]Улагања

Осми сајам и конференција о инвестицијма и некретнинама „Белре“ одржаће се на Београдском сајму 25. и 26. априла.
– Интересовање инвеститора за улагање у Србију је знатно боље него у претходним годинама – поручила је Душица Гаковић, оснивач сајма „Белре“.[/blockquote_left]

Добитник сте многобројних награда немачких, аустријских и америчких пословних асоцијација и удружења?

– Све су ми подједнако драге. Није лако бити бољи од аустријских фирми у Аустрији и то неколико година заредом. Посебно ми је значајна и награда за најбољег брокера у Европи у „ЕРА мрежи“, коју сам добио прошле године.
Изузетно ми је драга захвалница Града Београда за лобирање и залагање у иностранству која је до сада била резервисана само за стране дипломате, као и успешно завршен мастер из развоја некретнина на престижном универзитету у Велсу.

Шта бисте препоручили привредницима у Србији?

– Увек саветујем инвестирање у некретнине, производњу, бизнис, образовање. И, свакако, упорност. Све се то на крају исплати.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …