srlaten

Нове Просвјетине српске школе широм Аустрије

И ове године радује се велики број наше деце и младих у Аустрији јер поново крећу са радом Просвјетине школе српског језика у овој земљи, и то крајем септембра. Са њима се радује много наших грађана, родитељи, баке и деке, целе породице, јер то значи да њихова деца неће заборавити српски језик, да ће научити ћирилицу, да ће сазнати све што је важно из српске културе, историје, географије и да ће тако снажно чувати свој идентитет, своје порекло и традицију.

Тиме Просвјетине допунске школе улазе у десету годину рада, која је у знаку успеха и напретка, јер осим постојећих, ове године се поново отварају нове школе, широм Аустрије!

Ове године Просвјета слави и јубилеј, 120 година од оснивања, а бечка Просвјета се посебно радује да новим школама и новим акцијама обележи тај значајан јубилеј.

Преко лета, тим Просвјетиних школа на челу са онивачем и руководиоцем, проф. Срђаном Мијалковићем вредно је радио на припремама нових школа, а у сарадњи са нашим црквама и заинтересованим удружењима дошло се до готово двоцифреног броја нових школа у Аустрији. Припреме и даље трају, а школе се очекују у Грацу, Салцбургу, Велсу, Тулну, Винер Нојштату, две школе у Линцу, четири у Тиролу (Инсбрук, Куфштајн Воргл и Ватенс) и Форалбергу!

Са радом настављају и досадашње школе, пет школа у Бечу, по једна у Енсу, Штајеру, Гмундену, Браунауу и Линцу. Ништа од овога не би било изводљиво да Просвјета није имала сарадњу и подршку својих партнера и пријатеља, пре свега Епархије аустријско-швајцарске , Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, али и наших удружења, Српског центра, Удружења Срба у Аустрији, Теслом и Видовданом из Линца, Светим Савом из Граца, Мостом из Салцбурга, Босиљком из Велса, СПОЈИ из Инсбрука и многих других.

Просвјета позива и друге заинтересоване појединце и удружења да јој се обрате и да формирају школе где год је то потребно.

Извор: РТС

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …