srlaten

Српска удружења из региона усвојила Милешевску изјаву подршке матичној држави

У манастиру Милешева одржано је традиционално окупљање представника српских организација региона од 1. до 3. септембра. Учествовали су представници Срба из Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске (БиХ), Федерације Босне и Херцеговине (БиХ), Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Учесници су усвоји Милешевску изјаву, којом се организације српског народа из земаља региона обавезују да ће чувати јединство и радити на унапређењу међусобних односа и веза са матичном државом, поштујући универзалне вредности у области заштите људских права и основних слобода. Забринути због безбедносне ситуације на Косову и Метохији представници српских организација ће заступати државну политику Републике Србије засновану на Уставу и међународном јавном праву.

„Шаљемо подршку Србима на Косову и Метохији молећи се да у суровим околностима сачувају мир, своје породице и вјековна огњишта. Ваша браћа и сестре из региона биће увек са вама“, стоји у Милешевској изјави.

Конференција је отпочела благословом Епископа милешевског Атанасија, који је указао на важност одржавања што чвршћих веза међу Србима, ма где они живели.

“Посебна је част за манастир Милешеву и Епархију милешевску да буду домаћини једног оваквог скупа и овакви сабори, овакво заједништво, уноси велику радост у срца свих нас. Манастир Милешева својом историјом, својим значајем за српски народ, јесте право место за оваква сабирања. Она нас на најбољи начин окупља и сигурно ће сви одавде поћи са оствареним циљевима и плановима.“

Учеснике скупа поздравили су изасланик Председника Србије Милорад Вељовић, директор Фонда за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, народни посланици Милица Ђурђевић Стаменковски и Сања Лакић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и представници Матице српске из Новог Сада и Српске књижевне задруге из Београда Селимир Радуловић и Душко Бабић.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …